“Dat ‘bijzondere gedrag’ werd niet getolereerd en huilen was voor mietjes.”

Op zeer jonge leeftijd ervaarde ik al dat er meer moest zijn tussen hemel en aarde, doordat ik met mijn overleden oma kon communiceren. In die tijd was het echter helemaal niet normaal om daarover te spreken en ik werd dan ook naar de psychiatrische dagopvang gebracht door mijn moeder. Er gebeurde vaker dingen in mijn leven waarbij mijn ouders, leraren op school en de trainers bij de sportvereniging mij in eerste instantie niet geloofden of vonden dat ik mij niet moest aanstellen. Dat ‘bijzondere gedrag’ werd niet getolereerd en huilen was voor mietjes. Ik was immers een jongen en moest mezelf maar vermannen, uit die fantasiewereld blijven en mijn emoties doorslikken.

Patrick Scholten - TFU3 - Herdenkingsmedaile

Mijn leven was een grote poppenkast-voorstelling

In de loop der jaren leerde ik onwijs goed om me aan te passen en daardoor liet ik alleen maar gewenst gedrag zien. Ik wilde natuurlijk niet wéér weggebracht worden en wilde gewoon meedoen met de rest. Nu ik erop terugkijk, was mijn leven één grote poppenkastvoorstelling geworden. De authentieke IK was ver te zoeken. Ik had in de weekenden genoeg afleiding door onder andere hardcore houseparty’s te bezoeken.

Ook tijdens mijn carrière bij de Landmacht lukte dat. Van 2000 t/m 2009 was ik hier in dienst en ben ik drie keer op uitzending, naar zowel Bosnië en als Afghanistan, geweest. Binnen de cultuur bij de Landmacht was geen plaats voor mijn bijzondere gaven en mijn andere kijk op de wereld, hierdoor werd het houden van een poppenkastvoorstelling nog meer gestimuleerd. Wanneer ik daar het ‘bijzondere gedrag’ zou tonen, zou mij dat duur komen te staan.

Ik koos voor mezelf

Maar ook gebeurde het meerdere keren dat het fout ging tijdens liefdesrelaties en kreeg ik veel ‘foute’ vriendschappen die niet altijd het beste met mij voor hadden. Mijn verlangen om ergens bij te horen of om niet alleen te zijn was onwijs groot en sterk. Ik stelde dit boven het gevoel waar ik echt naar verlangde (geaccepteerd te worden voor wie ik echt was).

Op een gegeven moment kon ik het niet meer volhouden. Ik werd vaker geconfronteerd met het zien van entiteiten (spirits), had last van gevoelens die ik oppikte van andere mensen, ik wist vaak precies dat er iets was gebeurd op een bepaalde locatie, maar ik kon dat met niemand delen. Het feit dat ik mezelf niet kon en mocht zijn, begon steeds meer aan me te knagen. Ik wist eigenlijk niet eens meer wie ik zelf was of waar ik blij van werd. Daarom koos ik ervoor om ontslag te nemen bij de Landmacht.

Nu voel ik mezelf vrij

Ik ging mijn gaven omarmen, volgde diverse trainingen op persoonlijk en spiritueel gebied zodat ik mijzelf en de wereld om mij heen beter kon begrijpen. Ik kwam erachter dat ik haarfijn kon aanvoelen waar mensen mee zaten en dat ik daarmee mensen nog beter kon ondersteunen. Door al de trainingen en opleidingen te volgen, kwam ik steeds dichter bij mezelf, ik werd weer mijn authentieke zelf.

En nu voel ik mezelf vrij. Ik doe wat ik wil en waar ik blij van word. Ik pas me niet meer aan voor andere mensen. Dit geeft mij zoveel rust. Omdat ik m’n eigen authentieke zelf ben, hoef ik ook geen rekening meer te houden met hoe ik mijzelf bij onbekenden, bij vrienden of bij klanten moet gedragen. Ik ben gewoon mezelf en mensen voelen en waarderen dat.

Wat maakt mij, nou mij

Verder omschrijf mezelf als authentiek, open minded, zeer intuïtief, maar ook nuchter en down to earth. Mijn verleden heeft me gevormd tot de man die ik nu ben en daar ben ik dankbaar voor.

Met de gaven die ik bij defensie jarenlang onderdrukte, help ik nu anderen mensen, waaronder ook (ex-)militairen, om zichzelf weer terug te vinden. Dat doe ik op een diepgaande, maar nuchtere manier die veel mensen aanspreekt. Door mijn eigen levenservaring sta ik volledig open voor wat jouw verhaal ook is. Ik weet hoe pijnlijk het leven kan zijn, én geloof dat gebeurtenissen je sterker kunnen maken. Tijdens een sessie pas ik uiteraard professionele methoden toe, maar daarnaast vertrouw ik ook op mijn scherpe intuïtie. Zo weet ik al snel waar de échte fysieke of mentale pijn zit en wat er nodig is om het op te lossen.

Mijn visie op therapie

Bij het oplossen van trauma’s, (negatieve) overtuigingen en een laag zelfbeeld hebben is het onwijs belangrijk om hier via spraak, en dus met het hoofd inzichten en oplossingen voor te krijgen, maar dat is lang niet voldoende. Iets begrijpen is pas het begin. We hebben dan ook nog ons lichamelijk ‘geheugen’ die ook af wil van de trauma’s en overtuigingen en dat lukt niet door er over te praten. Hiervoor is lichaamsgerichte therapie een must. De combinatie van traditionele en lichaamsgerichte therapie zorgt ervoor dat je en op alle lage kunt loslaten en verwerken. Hierdoor krijg je dus niet alleen begrip, maar ook ruimte om ‘het nieuwe’ toe te laten.

Als je mij echt zou kennen dan zou je weten dat…

Het mij zeer veel voldoening geeft als ik zie dat iemand tot bepaalde inzichten komt, dingen kan verwerken en een sterker en liefdevoller mens wordt. Om mijn werk nog meer diepgang te geven volg ik regelmatig diversen opleidingen. Zo leer ik diversen technieken die mij nog meer inzicht geven in het ontstaan van trauma’s en wat voor lichamelijke aandoeningen hiermee verband kunnen hebben. Maar bijvoorbeeld ook dat sommige trauma’s niet zijn ontstaan in het huidige leven, maar in een vorig leven of vanuit de familielijn terecht komt in het hier en nu. Daarbij ook hoe belangrijk het is om goed en adequaat hiermee om te gaan, maar natuurlijk ook bij het permanent verwerken.

Af en toe lekker gek doen en genieten

Naast dat ik een serieuze en hardwerkende therapeut ben en van diepgang hou, ben ik ook zo gek als een deur. Ik loop zingend over straat, kan uit het niets gekke bekken trekken of gekke geluiden maken, een dansje doen op hardcore muziek of juist intens genieten van mooie klassieke muziek. Het leven is vaak al serieus genoeg. Het is voor mij belangrijk om af en toe lekker gek te doen en te genieten. En bij dat gek doen horen ook zo nu en dan bijzondere dingen, zoals uit een vliegtuig springen, aan een elastiek bungelen of met -6 de ski piste oplopen in een korte broek.

Wil je in actie komen?

En ben je klaar met niet jezelf te zijn? Plan dan een gratis en vrijblijvende kennismaking in om de start van je (eigen) leven te maken.